Trans Link Systems, de joint-venture die de ov-chipkaart coördineert, ontdekt wekelijks 'enkele tientallen' gevallen van fraude met de chipkaart. Er lopen momenteel elf gerechtelijke onderzoeken naar fraudeurs. Veel fraudeurs gebruiken anonieme kaarten, maar zijn soms te achterhalen doordat ze met een bankpas geld op de kaart hebben gezet.

Lees alles bij de bron; tweakers

De politie heeft moeite met het aanpakken van ov-chipfraudeurs. Tegen 10 ov-chiphackers is een zaak in voorbereiding. Terwijl Trans Link Systems per maand rond de 560 gehackte chipkaarten blokkeert. 

Bij gehackte anonieme kaarten is het veel lastiger om iemands identiteit te achterhalen. "Als iemand hem net nieuw heeft gekocht, daar saldo opzet en dan één keer reist, dus één keer fraudeert en vervolgens blokkeren we hem, dan komen we er niet echt achter wie het is. Diegene moet dan weer een nieuwe kaart kopen en moet dan weer hetzelfde riedeltje doen. En dan heeft het weinig zin om aangifte te doen."

Als het gaat om een anonieme kaart waar al veel langer mee gereisd is, is het makkelijker om de bijbehorende fraudeur op te sporen. Dan is het mogelijk voor de KLPD om mogelijke andere transacties naast de aanschaftransactie kunnen leggen om zo via banken de identiteit van de ov-chiphacker te achterhalen.

Lees alles bij de bron; webwereld