Eind 2013 verscheen het bericht dat de politie wekelijks gegevens vordert bij Translink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bevestigt dit na kamervragen. "Bij TLS gaat het om 110 keer in 2012 en 265 keer in 2013. Het betreft zowel onderzoeken door de politie naar vermiste personen als strafrechtelijke onderzoeken door de officier van justitie", schrijft de minister.
Niet alleen gaat het om gerichte vorderingen, op basis van het nummer van de ov-chipkaart of naam- adres- en woonplaatsgegevens, maar ook om ongerichte opvragingen. Daarbij worden bijvoorbeeld de gegevens van alle kaarten die bij incheckpalen in een bepaalde periode gebruikt zijn opgevraagd. Volgens de minister komen ongerichte vorderingen weinig voor en zijn die voorbehouden aan zware delicten, zonder hierover details te geven.
Gegevens van reizigers met het openbaar vervoer, zoals informatie over wie waar op welk moment heeft in- en uitgecheckt, worden een jaar bewaard; enkele jaren geleden was dat nog zeven jaar, maar daarover werden de ov-bedrijven door het College bescherming persoonsgegevens op de vingers getikt.
Details over het aantal opvragingen bij het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten heeft de minister niet. In de databank van deze organisatie staan de kentekengegevens van auto's die parkeren in een aantal steden zoals Amsterdam.
Alles bij de bron; Tweakers