Wat begon als ludiek idee van twee Utrechtse vrienden, eindigde in grootschalige fraude met ov-chipkaarten. Tot hun eigen verbazing kregen de mannen het razendsnel voor elkaar om de inhoud van de kaarten volledig te manipuleren. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen.”

Het is 2015. De mannen zijn collega’s en werken allebei in Alkmaar bij een IT-bedrijf. Daarom reizen ze bijna dagelijks tussen Utrecht en Alkmaar met de trein. Omdat de ov-chipkaart in die tijd volop in het nieuws is vanwege fraudegevoeligheid, vraagt het duo zich af welke data nu eigenlijk allemaal op die kaart staan en hoe veilig die zijn. Ze besluiten te proberen een kaart te ontleden, door de data uit te lezen via een eigen computer en software.

Stukje bij beetje gaan ze aan de slag met het ontleden en uitsplitsen van alle data die ze tegenkomen op de kaart. Tot hun eigen stomme verbazing komen ze daarmee al heel snel veel verder dan ze verwachtten. Ze ontdekken dat het zelfs lukt om de kaarten eigenhandig vanuit huis van nieuw saldo te voorzien, zonder daarvoor ook maar een cent over te hoeven maken.

Dat dit lukt maakt de verleiding heel groot om te proberen met de gekraakte ov-chipkaarten naar hun werk te gaan reizen op het traject Utrecht-Alkmaar. En dat is precies wat de mannen besluiten te doen, ze reizen maandenlang probleemloos met zelf opgeladen chipkaarten. Om de paar weken wordt een kaart geblokkeerd, maar dan kraken ze gewoon weer een nieuwe. 

Totdat het illegaal opladen op begint te vallen bij het bedrijf achter de chipkaarten: Translink. Het bedrijf ziet verdachte transacties en illegale ophogingen van saldo op verschillende ov-chipkaarten. Bij elkaar opgeteld komen 95 gemanipuleerde ov-chipkaarten in beeld. Door de reizen te linken aan camerabeelden op Utrecht CS, lukt het in combinatie met observaties om de verdachten in beeld te krijgen.

Toen ze eenmaal ontdekt en achterhaald waren, hebben ze geprobeerd om in gesprek te komen met Translink, dat naar eigen zeggen anderhalf miljoen euro kwijt was aan het dichten van het lek. Van een gesprek kwam het nooit, het bedrijf hield de boot af bij de mannen. De twee hebben grote vraagtekens bij het door Translink gecalculeerde reisschadebedrag van een slordige 100.000 euro. ,,Ik vind dat wel heel veel. Ik wil graag weten hoe dat precies zit en kom zelf tot andere bedragen. Dit is hun database, wie heeft dat gecheckt?”

De officier van justitie vindt ‘stelselmatig’ computervredebreuk, gebruik van vervalsingssoftware, vervalsen van 95 kaarten en het gebruik daarvan bewezen. Ook acht hij twee jaar lang reizen voor ruim 23.000 euro tussen Utrecht en Alkmaar bewezen, net als een slordige 10.000 euro aan reizen naar andere stations.

Hij eist 120 uur werkstraf voor beide mannen. Uitspraak op 17 juni.

Alles bij de bron; AD