In 2008 heeft het CBP geweigerd de privacywetgeving te handhaven voor het vastleggen van reisgegevens met de ov-chipkaart. Een reizigersverzoek werd – zelfs na een juridische procedure – afgewezen.

Deze zaak is in het voorjaar van 2007 begonnen. Vincent Dekker, verslaggever voor het Dagblad Trouw, kreeg toen te horen dat zijn voordeelurenabonnement alleen nog maar op een persoonlijke ov-chipkaart geleverd zou worden. Omdat hij bijna iedere dag na 9:00 uur reist, zouden al zijn reisbewegingen geregistreerd worden en zeven jaar lang tot hem te herleiden zijn.....

....Momenteel spelen er meer privacydiscussies. Zo worden abonnementhouders, zoals bijvoorbeeld jaarkaarthouders en op bepaalde dagen ook studenten, verplicht iedere reis te registreren bij diverse vervoersbedrijven. Doen zij dat niet dan riskeren zij een boete en dat terwijl ze niet per individuele reis hoeven te betalen. Vorig week heeft professor Bart Jacobs al gesteld dat dit technisch veel privacyvriendelijker kan en dat zeven jaar opslag niet nodig is. Universitair hoofdocent Gerrit-Jan Zwenne doet er vervolgens nog een schepje bovenop. Hij vertelt Webwereld dat de wet eist dat er zo min mogelijk wordt opgeslagen.

Lees het volledig (uitgebreide) artikel bij de bron; www.webwereld.nl