Tot nu toe was het voor reizigers die hun kaart delen of hun persoonlijke gegevens niet bekend willen maken, niet mogelijk om een anonieme kaart te laten registreren. Reizigers konden daarom alleen hun laatste tien reizen uit laten printen bij een balie. Daar komt volgens Anita Hilhorst van beheerder Trans Link Systems nu verandering in. „We zijn sinds vrijdag aan het testen en het systeem werkt goed.” 

Net als reizigers met een OV-chipkaart op naam kunnen anonieme gebruikers nu een ’Mijn OV-chipkaart account’ aanmaken. Voor bestaande gebruikers is het daarnaast ook mogelijk om een anonieme kaart toe te voegen aan hun profiel. Een inlognaam kan dus bestaan uit meerdere OV-chipkaarten, zowel anonieme als persoonlijke kaarten.

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het wel de vraag hoe anoniem de kaart nog is als er bij het registeren bijkomende gegevens nodig zijn. Gebruikers met een anonieme kaart hebben bij het aanmelden een werkend e-mailadres nodig. Het CBP concludeerde eerder dat de NS e-mailadressen van anonieme OV-chipkaarthouders die hun saldo via de website van NS activeerden, gebruikt voor marketingmailtjes. Hilhorst verzekert dat dit bij TLS niet het geval zal zijn.

Wie met korting wil reizen, zal nog steeds een persoonlijke kaart aan moeten vragen. Bij NS wordt het vanaf maart 2013 wel mogelijk om met korting op een anonieme OV-chipkaart te reizen.

Alles bij de bron; spitsnieuws

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha