De OV-chipkaart is de beoogde elektronische vervanger van de strippenkaart. Heel het openbaar vervoer in Nederland zou er binnenkort mee moeten gaan werken. Maar of dit nog gaat gebeuren is maar zeer de vraag. Er was altijd al veel weerstand tegen de OV-chipkaart vanwege het feit dat het reisgedrag van ieder individu zo makkelijk te volgen [...]
nieuwsfeed afkomstig van Sargasso.nl

De OV-chipkaart is de beoogde elektronische vervanger van de strippenkaart. Heel het openbaar vervoer in Nederland zou er binnenkort mee moeten gaan werken. Maar of dit nog gaat gebeuren is maar zeer de vraag.
Er was altijd al veel weerstand tegen de OV-chipkaart vanwege het feit dat het reisgedrag van ieder individu zo makkelijk te volgen was. Maar begin dit jaar kwam de OV-chipkaart pas echt in zwaar weer terecht toen bleek dat de beveiliging te breken was.
Dat was echter niet voldoende reden om het hele circus maar af te blazen. Het was immers alleen mogelijk voor echte hackers met de nodige apparatuur om dit voor elkaar te krijgen, en dan alleen nog maar tijdelijk. Hoewel menig expert aangaf dat dit gat in de beveiliging slechts het begin was, vond men het toch een te nemen risico.
En zo konden we vrijdag nog lezen dat de OV-chipkaart nu ook in Amsterdam breed ingevoerd gaat worden.

Maar misschien dat na vandaag de farce eindelijk stopt.
Brenno de Winter, de journalist die al heel lang op deze zaak zit, meldt vandaag op Webwereld dat de broncode voor het klonen van de chip op straat ligt.
En met die broncode (Crapto1), een bepaald type Nokia mobiele telefoon en wat goede wil, heb je zo een “scanner” om andere chips uit te lezen en de gegevens te gebruiken. Het is alleen nog wachten op iemand die een “hack de OV-chipkaart voor dummies” programma maakt en verspreidt en iedereen kan aan de slag. Als dit niet voldoende reden is om de OV-chipkaart zoals die nu is te stoppen, dan vermoed ik een complot van de autolobby.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald gaat het gezegde. Nu stoppen, uithuilen en goed nadenken over een oplossing die de privacy niet aantast en wel echt veilig is.


Posted: 2008-10-27 06:20:17

Read Full Article

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha