De Nederlandse OV-sector start met telecomaanbieders Vodafone en KPN binnenkort een proef met 10.000 klanten die met hun smartphone kunnen in- en uitchecken. De zogeheten 'Smart OV' proef kan voorlopig alleen bij reizigers die voltarief reizen. Om van Smart OV gebruik te maken moeten reizigers hun telefoon eerst bij hun OV-chipaccount aanmelden. Ook moet er een app worden geïnstalleerd. Daarna is de telefoon net als de OV-chipkaart te gebruiken.

Of het in 2017 ook gaat lukken reizigers te laten betalen via de bankpas, zoals de sector eerder voorspiegelde, is onzeker. “OV-bedrijven willen wel en de technische mogelijkheden zijn er, maar banken zijn terughoudend. Als het aan hen ligt wordt het pas 2019. De banken willen garanties over het aantal betalingen die via hun systemen gaan lopen als de bankpas gaat functioneren als OV-chipkaart. Maar wij kunnen geen garanties geven, omdat wij niet weten welke betaalmethode populair wordt bij de klant. Nieuwe betaaldiensten als Apple Pay en Google Wallet kunnen weleens snel gaan groeien.

Volgens Schmeink blijft de OV-chipkaart voorlopig nog bestaan. "Hoe lang de OV-chipkaart nog bestaat, hangt samen met de mate waarin contant geld verder wordt teruggedrongen. Nu is het gebruik van contant geld nog heel dominant bij kleine bedragen. Dat verandert niet van de ene op andere dag."

Alles bij de bron; AutomGidsAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha