Een 23-jarige man is door het gerechtshof Den Haag veroordeeld tot een taakstraf wegens het vervalsen van OV-chipkaarten en het plegen van computervredebreuk. Ook moet hij een schadevergoeding aan een persoon betalen en aan Trans Link Systems.

In 2011 hackte de man meerdere keren OV-chipkaarten van Trans Link Systems en wijzigde het saldo.  De man ging tegen een eerdere uitspraak in beroep. Tijdens het hoger beroep stond onder andere de vraag centraal of er bij het hacken van een OV-chipkaart wel sprake van computervredebreuk is.

De advocaat-generaal stelde dat de OV-chipkaart een elektronische betaalpas met een Near Field Communication (NFC)-chip is. Een actieve chip die volgens haar moet worden gekwalificeerd als een geautomatiseerd werk. Het hof kon zich hierin vinden en stelde dat de OV-chipkaarten die de verdachte hackte kunnen worden aangemerkt als een geautomatiseerd werk, aangezien de chip op de kaart bestemd is om elektronisch gegevens op te slaan, te verwerken en over te dragen. Het hof achtte dan ook bewezen dat er sprake van computervredebreuk was, alsmede het meerdere malen opzettelijk vervalsen van waardekaarten en het voorhanden hebben van voorwerpen waarvan de man wist dat ze voor het plegen van misdrijven kunnen worden gebruikt.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha