De Nederlandse overheid gaat in de gemeenten Utrecht en Eindhoven voor het eerst een digitaal alternatief voor de identiteitskaart testen die volledig vanaf de smartphone te gebruiken is. Een groep proefpersonen krijgt dan een identiteitsapp die alleen te openen is met biometrische gegevens, zoals een gezichts- of vingerafdrukscan.

Eenmaal geopend toont de app een foto van de gebruiker en een QR-code. Die kan worden gescand door de persoon die de identiteit van de gebruiker wil weten. Wie de app scant, krijgt niet de volledige persoonsinformatie te zien, alleen relevante informatie wordt getoond. In een slijterij ziet een werknemer na een scan bijvoorbeeld alleen of de klant meerderjarig of niet is. In een hotel kan de gebruiker met de app bewijzen dat hij is wie hij zegt dat hij is, zonder onnodige persoonlijke details te delen.

De echtheid van de digitale identiteitskaart wordt gecontroleerd aan de hand van een blockchaintechnologie van de TU Delft, de zogenoemde Trustchain. Als de test succesvol is, ziet de TU Delft mogelijkheden om met de app zowel offline als online de identiteit aan te tonen. 

Alles bij de bron; NU