Trots leest Paul Cuijpers (28) de brief van de gemeente voor: ’Naar uw oordeel is de regelgeving omtrent de opslag van vingerafdrukken strijdig met het koninkrijk Gods waarvan u burger bent, net zoals u burger bent van het koninkrijk der Nederlanden.’ „Dat staat mooi zwart op wit, hè?”, lacht Cuijpers, die nu officieel een bezwaarprocedure voert tegen de eis om zijn vingerafdrukken af te geven voor een nieuw paspoort. 

Het is een beetje tegen wil en dank dat de Limburgse Utrechter activist is geworden. „Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen mee te werken aan deze ontwikkeling. Ze willen al onze vingerafdrukken, en later ook onze irisscans, opslaan in een centraal opsporingsbestand.” 

„De werkelijke reden, volgens verschillende deskundigen, is dat ze mensen die ons niet uitkomen beter buiten de deur kunnen houden. Dat proces is al veel eerder begonnen, maar dat had ik niet door omdat ik nog lag te relaxen in Limburg. Na de aanslagen van 2001 begonnen ze eerst de vingerafdrukken van asielzoekers te verzamelen, vervolgens van iedereen die een visum aanvroeg en nu ook van de rest van de bevolking. Het gaat steeds verder.”

Lees alles bij de bron; www.trouw.nl