In de week van maandag 10 oktober worden de eerste kraakvrije reisdocumenten van het nieuwe Model 2011 door de gemeenten uitgegeven. De vernieuwingsoperatie wordt in het weekeinde van 8 en 9 oktober doorgevoerd. Optisch en praktisch zal het publiek weinig verschil merken.

Het wezenlijk verschil met het oude document is dat met de pas sneller en beter kan worden ingespeeld op beveiligingsbedreigingen. Zodra falsificaties aan het licht komen, kunnen maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Hackers hebben bijvoorbeeld meermalen geprobeerd de gegevens in de ingebouwde chip te manipuleren. In die beveiligingschip zijn gegevens van de gebruiker opgenomen, zoals naam, paspoortnummer, nationaliteit, geboortedatum, geslacht, geldigheid, burgerservicenummer, gelaatsfoto en vingerafdrukken.

 Het aantal falsificaties van paspoorten is de laatste jaren sterk afgenomen. Het aantal echtheidskenmerken is zo gecompliceerd, dat een vervalsing snel door de mand valt. Zo bestaat het huidige en nieuwe paspoort uit een schaduwwatermerk, een kinegram, voelbaar reliëf op de plastic identiteitspagina, een geperforeerde foto die alleen tegen het licht of onder een blauwe lamp te zien is, plus de flinterdunne RFID-chip met biometrische gegevens en vingerafdrukken. Fraudeurs nemen geregeld hun toevlucht tot echte paspoorten en passen daarbij hun uiterlijk aan: de lookalike paspoorten. 

Alles bij de bron; destem 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha