Minister Plasterk heeft vandaag de eerste elektronische identiteitskaart uitgereikt aan een inwoner van Den Haag. Het gaat om een proef met online identificatie bij de overheid. Met een elektronische identiteitskaart of rijbewijs kunnen in de zogeheten pilot 1.500 proefpersonen online diensten afnemen bij de overheid, zoals het aanvragen van vergunningen of toeslagen.

Daarnaast vinden er pilots plaats met private inlogmiddelen. Maximaal 30.000 proefpersonen kunnen met verschillende soorten inlogmiddelen, zoals een app, online diensten afnemen bij een twintigtal overheden en bedrijven, zoals Den Haag, Bureau Krediet Registratie, Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst en KPN. Voor zowel de pilots met publieke middelen als private middelen heeft minister Plasterk vandaag het startsein gegeven...

... "Ook is het makkelijk voor mensen, want alle verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden die je nu moet onthouden kunnen vervangen worden door een of enkele inlogmiddelen. Ook heb je meer controle over welke persoonlijke gegevens gedeeld worden. Zo wil een online slijter weten of je ouder dan 18 bent, maar hij hoeft niet te weten wat je burgerservicenummer is", aldus het ministerie.

De werking van de elektronische identiteitskaart wordt eerst getest, als ook de werking van een elektronisch rijbewijs. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van een chip op de kaart, waarvan de gegevens uitgelezen worden met een kaartlezer.

Alles bij de bron; Security

Update;

...Toch kleven er grote bezwaren aan Idensys, zegt hoogleraar Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit. Volgens hem is het systeem aan de voorkant ijzersterk ontworpen, maar zit het probleem aan de achterkant. "Vergelijk het met een appartementencomplex, waar iedereen vanzelfsprekend een eigen voordeur heeft. Maar dan komt het vreemde: u heeft zelf geen sleutel, maar de conciërge. Hij houdt alles in de gaten, wijst mensen de weg, neemt pakketjes aan en laat iedereen hun huis binnen", legt Hoepman uit. "In de echte wereld wil geen mens in zo'n appartementencomplex wonen uit angst dat de conciërge hun huis binnensluipt", vertelt hij. Maar in de virtuele wereld is dit systeem, waarin anderen bepalen of we ergens in mogen, de 'normaalste zaak van de wereld'.

Dat ook commerciële partijen inlogmethoden tot Idensys mogen ontwikkelen, baart de wetenschappelijk directeur van het Privacy & Identity Lab van de universiteit zorgen. "Want als bijvoorbeeld KPN een authenticatiedienst ontwikkelt, dan weten zij waar ik allemaal inlog", schetst Hoepman de privacyrisico's. Ook Engelfriet benadrukt dat bedrijven die meedoen streng in de gaten gehouden moeten worden: "Gegevens mogen niet kunnen lekken of misbruikt door de deelnemende partijen zelf. 

Alles bij de bron; RTLAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha