Nieuwe documenten op WikiLeaks laten zien hoe de Amerikaanse geheime diensten spionnen trainen op hoe je door de beveiliging op een vliegveld komt. De geheime documenten van de CIA vertellen in detail hoe je als spion je dekmantel moet handhaven.

Het eerste document, genaamd Surviving Secondary, behandelt vooral dat soort algemene adviezen, kom niet nerveus over, zorg dat je de taal spreekt van het (valse) paspoort dat je draagt, zorg dat je alle gegevens uit het paspoort uit je hoofd kent. Weet welke landen je volgens het paspoort eerder hebt bezocht en de biometrische gegevens.

Ook staan er in de documenten tips gebaseerd op specifieke luchthavens. Zo letten Japanse luchthavens op Westerse passagiers die alleen reizen, omdat dit mogelijk drugskoeriers zijn. In Irak worden Koerdische passagiers met een Turkse accent altijd extra gecontroleerd, uit angst dat het om een PKK-lid gaat. Volgens de CIA moeten spionnen met name in Mauritius opletten met oppikken van hun bagage op de band, dat land houdt gezichtsuitdrukkingen rondom de bagageband extra in de gaten. In Hongarije wordt gespiegeld glas om pas aangekomen passagiers beter te bestuderen. In Bahrein lopen standaard undercover-agenten door de aankomsthal om passagiers te inspecteren op verdacht gedrag.

Het tweede document, genaamd Infiltrating Schengen, geeft informatie over veiligheidsprocedures binnen de 26 Schengen-landen, waar ook Nederland onder valt. Hoevel die maatregelen vooral bedoeld zijn om illigeale immigranten tegen te houden, maakt de CIA zich wel zorgen over de opmars van biometrische beveiliging op Europese-vliegvelden. Dat zou het een stuk moeilijker maken voor spionnen om onder een valse naam binnen te komen.

Alles bij de bron; BNR


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha