Tussen de 670 en 870 duizend Nederlanders waren vorig jaar slachtoffer van identiteitsfraude, blijkt uit voorlopige cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. En dat aantal stijgt. 

Identiteitsfraude bestaat in alle soorten en maten. Het bestellen van producten in webwinkels met andermans bankrekening- of creditcardnummer. Het huren van een huis met een vervalst paspoortkopie, om in dat huis vervolgens een hennepkwekerij te beginnen. Tot en met het compleet vervalsen of stelen van identiteiten aan toe.

Jeannette vermoedt dat de fraude bij haarzelf verband hield met een geschil rondom een aankoop van treinkaartjes op Marktplaats.nl. De man van wie ze NS Dagkaarten kocht, leverde ongeldige kaartjes, zegt ze. Ze deed aangifte bij de politie en liet dat per mail weten aan de verkoper. Kort daarna begonnen de pesterijen. Jeannette had al voor de treinkaartjes betaald, dus de man wist haar rekeningnummer. In combinatie met haar naam kon hij moeiteloos via internet namens haar incassomachtigingen verlenen.


Volledige artkel hier [pdfNRC DiGiAbo]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha