Je zal binnenkort geen teen meer in de Noordzee kunnen steken of de “superscanner” die de politiezone Westkust gaat testen om onze kust te beveiligen, zal het gezien én gehoord hebben. “Ons apparaat kan 24 uur per dag beelden maken, objecten detecteren via laserstralen en geluid opnemen”, zegt coördinator Geert De Cubber. De Privacycommissie volgt het gevaarte met argusogen...

...Het gaat om een Europees project, SafeShore, dat in zes landen loopt en aan onze westkust (in De Panne, Koksijde en Nieuwpoort) zullen ze de testopstelling zetten. Het gaat om drie prototypes die alles wat zich in een straal van 300 meter tot 1 kilometer bevindt afspeuren, in 3D-beeld opnemen, afluisteren en opmeten. Vanaf volgend voorjaar wordt er getest.

SeevSjoor

“Het gaat om een combinatie van technieken”, zegt Geert De Cubber van de Koninklijke Militaire School, de coördinator van het project. “Er zitten camera’s in, lidar-technologie – dat is een soort radarsysteem dat met laserstraling werkt – en we kunnen ook de radiogolven afspeuren om te zoeken naar radiocommunicatie. En met micro’s kunnen we alle geluiden opnemen.”

Dat klinkt bepaald big brother-achtig en bepaald beangstigend. Je zal maar het wilde idee hebben om op een warme zomernacht nog eens naakt in de Noordzee te gaan duiken. De scanner zal het sowieso gezien én gehoord hebben en de beelden netjes bezorgen aan de politie. “Uiteraard gaan we daar niet naar op zoek”, zegt De Cubber. “We stellen het systeem zo op punt dat het specifiek naar het geluid van drones zoekt. En de camera’s maken specifiek een onderscheid tussen pakweg een overvliegende drone en een meeuw. Als de scanner op basis daarvan nog dingen detecteert die daar normaal niet moeten zijn, dan zal het een alarmsignaal geven aan de politiediensten. Als dit systeem werkt, kunnen we zo ook kritische locaties zoals kerncentrales beveiligen tegen drones. Maar we blijven binnen de geldende privacywetgeving.”

“De regels daarrond zijn in ons land nog erg flou”, zegt Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie. “Er komt een nieuwe wet rond het cameragebruik bij de politie, waar we sowieso al veel bemerkingen bij hadden. Dus we zullen het sowieso van dichtbij opvolgen. Het kan niet de bedoeling zijn dat je elke badgast uitgebreid scant, dat je gesprekken op het strand gaat afluisteren, of dat je 24 uur op 24 alles blijft registreren. Dat gaat te ver.”

Alles bij de bron; Nieuwsblad [Thnx-2-Luc]