Het is geen science fiction, maar een realiteit die stap voor stap dichterbij komt. Een van die stappen is het per 1 september verplicht stellen van digitaal procederen in burgerrechterlijke zaken vanaf 25.000 euro in de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland. De rest van het land moet volgen per 1 januari 2018.

Volgens advocaat Bogaers is het ware maar verzwegen motief achter dit voornemen, dat de rechtspraak met behulp van algoritmes wordt geautomatiseerd. ’Rechtspraak van en door mensen wordt ingeruild door rechtspraak van en door robots. Big-Brotherstaat wordt ingevoerd. Dit gaat razendsnel, in een splitsecond. 

’Advocaten worden verplicht om hun dossiers digitaal in te leveren, waarop middels algoritmes en zoektermen in die dossiers en in het geheel van alle rechterlijke en andere stukken, die er in Nederland bestaan, de kernwoorden van die dossiers en stukken door de computer worden doorgelicht in de megahoeveelheid digitale data van de staat, waarna een standaarduitspraak volgt.’ Rechters worden met de invoering van digitaal procederen gereduceerd tot robots en verlengstukken van bestuur en wetgever. 

Met digitaal procederen wordt al ervaring opgegaan bij de Immigratie en Naturalisatiedienst, waar advocaten op basis van vrijwilligheid eraan mee kunnen doen. De Raad van de Rechtspraak wil per 12 juni digitaal procederen verplicht stellen in asiel- en bewaringszaken. De Nederlandse Orde van Advocaten het voornemen steunt van de Raad voor de Rechtspraak, in bepaalde zaken digitaal procederen verplicht te stellen. Volgens deken Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten zijn er flinke vorderingen gemaakt op het gebied van betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De voorstellen zijn voorgelegd aan minister Stef Blok, die de uiteindelijke beslissing neemt over verplicht digitaal procederen.

Alles bij de bron; NHD