Sinds januari vorig jaar is de meldplicht datalekken in Nederland van kracht, maar de SP wil nu weten hoeveel bedrijven hiermee bekend zijn en hoe er wordt gehandhaafd. Dat blijkt uit Kamervragen van SP-Kamerlid Hijink aan demissionair minister Kamp van Economische Zaken.

Aanleiding van de vragen is het bericht van de Cyber Security Raad dat Nederlandse bedrijven al dan niet bewust te weinig aan cybersecurity doen. "Hoeveel bedrijven negeren bewust hun verantwoordelijkheden voor wat betreft cybersecurity? Hoeveel van deze bedrijven wentelen de aansprakelijkheid via ontsnappingsclausules af? Hoe handhaaft u op dergelijke, volgens de CSR, illegale ontsnappingsclausules?", stelt Hijink de vraag.

... In de praktijk blijkt volgens de Cyber Security Raad dat bedrijven hier onvoldoende van op de hoogte zijn. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat bedrijven hun systemen onvoldoende beveiligen en er producten op de markt worden gebracht die onvoldoende tegen aanvallen zijn beveiligd.

Hijink wil dan ook weten welke mogelijkheden consumenten en ondernemers hebben om verwijtbare schade op leveranciers te verhalen en in welke mate hiervan gebruik wordt gemaakt. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Alles bij de bron; Security