Amazon, Coolblue en Bol.com weten heel veel van je. Te veel, vindt Maarten Geerlings. Daarom start hij vandaag met Onvermeld, een dienst waarmee je anoniem producten bij webshops koopt.

Het werkt zo: je stuurt Onvermeld de link met het product dat je wil kopen. Je betaalt het aankoopbedrag, de verzendkosten en kosten voor het gebruik van Onvermeld. Bij producten tot 110 euro is dat bedrag 10 euro.

Zodra het geld door de startup is ontvangen, geef je je adres door en wordt het product besteld. Onvermeld stuurt het product door en binnen twee weken worden alle gegevens die het bedrijf van je heeft gewist. Waarom pas na twee weken? "Dan verloopt de periode dat je het product zonder reden kunt retourneren", zegt Geerlings, die samen met twee privacybewuste vrienden Onvermeld heeft opgericht.

Maar volledige anonimiteit is ook lastig bij Onvermeld, zo geeft hij toe. Als je via je bank geld naar de startup overboekt, weet ook Onvermeld jouw volledige naam en rekeningnummer. Deze data kan niet worden verwijderd. "Als je dat niet wil, dan kun je altijd nog met bitcoin bij ons betalen".

Op de producten die je ontvangt blijf je garantie houden. "We sturen de aankoopbon met je bestelling mee, zodat je je altijd kunt beroepen op je wettelijke garantie", zegt Geerlings. Het probleem: om je te beroepen op je garantie, geef je wel weer je privégegevens af bij een bedrijf. Daar heeft Onvermeld ook iets op gevonden: een garantiedienst à 15 euro. Je laat de startup het garantieproces regelen en stuurt het product dan zelf terug naar de winkel. Zodra Onvermeld het nieuwe of gerepareerde product ontvangt, wordt het pakket weer doorgestuurd.

Alles bij de bron; RTLZ