De ambitie was een economische herstelregering te zijn, maar centrumrechts zal eerder de geschiedenisboekjes ingaan als de formatie die het land weer een veiligheidscultuur gaf. ’De veiligheidscultuur moet opgebouwd worden vanuit het niets’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever goed een maand na de aanslagen van 22 maart. Een jaar later blijkt de regering-Michel, en met name minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), het land een veiligheidscultuur te hebben gegeven, die voordien onbestaande was.

Niet dat er veel geld tegenaan is gegooid. Het bleef bij het potje van 400 miljoen euro dat de regering in de nasleep van de aanslagen in Parijs vrij had gemaakt voor de strijd tegen de terreur.

Het belangrijkste was misschien wel dat er een nieuwe veiligheidsmentaliteit groeide. Dat botste meer dan eens op verzet in de meerderheid, zoals toen de N-VA afkwam met een Belgische ‘Patriot Act’. De Wever & co haalden niet alles binnen, maar gaandeweg ebde het verzet tegen de verscherpte veiligheidsmaatregelen in de meerderheid weg.

Het dreigingsniveau is nog steeds 3, maar de beveiliging verandert. Inmiddels zijn we volgens Jambon in de volgende fase aanbeland, die van een volwassen veiligheidsbeleid. ‘Een volwassen veiligheidsbeleid is er een waarvan je in de praktijk weinig merkt’, zei de minister. Na het trauma van de aanslagen was het belangrijk om zichtbare veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals militairen op straat, maar nu neemt de technologie het steeds meer over. ‘De beste veiligheidsmaatregelen spelen op de achtergrond’, aldus Jambon.

De veiligheidsdiensten kregen meer armslag in de strijd tegen de terreur, er worden in luchthavens en internationale treinstations slimme camera’s ingezet, met gezichtsherkenning van criminelen en terroristen. Op autosnelwegen komen er camera’s met nummerplaatherkenning, ‘zodat we criminelen bij wijze van spreken van Oostende tot Aarlen kunnen volgen’, aldus Jambon.

Als het over veiligheid gaat, lijkt de man in de straat te aanvaarden dat daar een aantal ongemakken bij horen, en dat een deel van de privacy moet worden opgegeven. Al benadrukt Jambon dat het nooit mag uitmonden in ‘een rondje burgers pesten’.

Alles bij de bron; deTijd


Dat botste meer dan eens op verzet in de meerderheid, zoals toen de N-VA afkwam met een Belgische ‘Patriot Act’. De Wever & co haalden niet alles binnen, maar gaandeweg ebde het verzet tegen de verscherpte veiligheidsmaatregelen in de meerderheid weg.Dat botste meer dan eens op verzet in de meerderheid, zoals toen de N-VA afkwam met een Belgische ‘Patriot Act’. De Wever & co haalden niet alles binnen, maar gaandeweg ebde het verzet tegen de verscherpte veiligheidsmaatregelen in de meerderheid weg.groeide.Dat botste meer dan eens op verzet in de meerderheid, zoals toen de N-VA afkwam met een Belgische ‘Patriot Act’. De Wever & co haalden niet alles binnen, maar gaandeweg ebde het verzet tegen de verscherpte veiligheidsmaatregelen in de meerderheid weg.Dat botste meer dan eens op verzet in de meerderheid, zoals toen de N-VA afkwam met een Belgische ‘Patriot Act’. De Wever & co haalden niet alles binnen, maar gaandeweg ebde het verzet tegen de verscherpte veiligheidsmaatregelen in de meerderheid weg.