De interactieve praatpop 'My Friend Cayla' is niet zo onschuldig als gedacht. Door de gesprekken die de pop met kinderen voert, kan hun privacy worden geschonden. Dat ontdekte de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet na onderzoek. 

De Noorse Consumentenbond hield het speelgoed Hello Barbie, My Friend Cayla en de i-Que Robot tegen het licht. Van deze drie wordt alleen My Friend Cayla, van speelgoedproducent Genesis Toys, in Nederland verkocht. Het onderzoek leidde tot een aantal zorgwekkende conclusies. De pop werkt met een slecht beveiligde bluetooth-verbinding waardoor iedereen met een mobiele telefoon binnen 15 meter de gesprekken kan afluisteren. 

Alles wat tegen Cayla wordt gezegd, wordt doorgestuurd naar het bekende spraakherkenningsbedrijf Nuance Communications. Door de pop te gebruiken ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden van dit bedrijf. In die voorwaarden staat onder meer dat de opgenomen informatie gedeeld mag worden met allerlei partijen voor uiteenlopende doeleinden. 

De Consumentenbond stelt dat de pop in strijd is met de Europese privacywetgeving en wil dan ook dat het speelgoed zo snel mogelijk uit de schappen wordt gehaald. Volgens Blokker Holding, eigenaar van Intertoys en Bart Smit, is de pop al uit de schappen gehaald. "We hebben de leverancier om opheldering gevraagd." Het is niet de eerste keer dat speelgoed in opspraak komt vanwege privacyproblemen. Bij een aanval op speelgoedfabrikant Vtech eind vorig jaar werden de gegevens van 124.730 Nederlandse kinderen gestolen.

Alles bij de bron; RTL