Twee Belgische ondernemers hebben een website ontwikkeld waarop winkels hun camerabeelden zullen kunnen delen om dieven te betrappen. Het onlineplatform zou de naam SpotCrowd meekrijgen, en is bedoeld voor uitbaters van supermarkten, die hun camerabeelden live zullen kunnen delen met iedereen die ze in zijn vrije tijd wil analyseren.

"Dieven weten dat er camera's hangen, maar dat houdt hen niet tegen", zegt initiatiefnemer Alexander Siera. Uitbaters betalen om hun beelden te laten bekijken en wie een dief betrapt, krijgt een beloning.

Volgens staatssecretaris voor de Privacy Philippe De Backer lijkt het initiatief niet in orde met de camerawetgeving. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon zit op dezelfde lijn.

Het kabinet-Jambon wijst erop dat ook de wet op de private veiligheid in acht moet worden genomen. "Als je zo'n initiatief wil nemen, moet je erkend worden en dus een screening ondergaan. Veiligheidstaken mogen niet zomaar door jan en alleman worden uitgevoerd. Maar het staat hoe dan ook iedereen vrij om een dossier in te dienen bij de administratie", luidt het.

Alles bij de bron; HLN