Ruim zevenhonderd pagina’s vertrouwelijke politiedossiers over terrorisme zijn gedurende langere tijd voor iedereen toegankelijk geweest via internet. Tv-onderzoeksprogramma Zembla vond de stukken op een back-up-schijf van Iomega die onbeveiligd met internet was verbonden. Saillant detail: KRO-onderzoeksprogramma Reporter onthulde in 2012 al een soortgelijk datalek.

 De bestanden zijn door een medewerkster van de Nationale Politie, die tot begin dit jaar bij Europol werkte, tegen de regels in vanuit het hoofdkantoor meegenomen naar huis. Vervolgens maakte zij een back-up van de documenten op een privé-netwerkschijf van Iomega, een harddisk die zonder wachtwoord met internet was verbonden.

De Europese politiewaakhond heeft de fout toegegeven en spreekt van een ‘zeer ernstig incident’. ‘Dit raakt de vertrouwelijkheid en dat is ook de reden dat we meteen een onderzoek hebben ingesteld, om te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren’, aldus Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol. De opsporingsorganisatie stelt dat het datalek geen gevolgen heeft voor lopende terrorisme-onderzoeken, maar kan niet uitsluiten dat behalve Zembla ook anderen toegang tot de netwerkschijf hebben gehad. Om geen terrorisme-onderzoeken in gevaar te brengen, zal het onderzoeksprogramma de stukken niet integraal openbaar maken en geen namen van verdachten noemen.

Europol leert kennelijk overigens niet van gemaakte fouten: in 2012 onthulde KRO-televisieprogramma Reporter reeds een lek bij de dienst. Toen bleek dat een ict’er van dienstverlener Orange Business Services per ongeluk meerdere vertrouwelijke documenten van de Europese politieorganisatie Europol via internet had gelekt. Hij had de informatie op een network attached storage (nas)-schijf van – jawel - Iomega opgeslagen die hij privé gebruikte.

Alles bij de bron; Computable