De gegevens van zwangere vrouwen die een NIPT-test hebben laten uitvoeren bij het Belgische bedrijf Gendia, worden regelmatig doorgespeeld aan commerciele bedrijven. Deze spelen vervolgens in op eventuel erfelijke ziektes binnen een familie door betaalde testen aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Het medische bedrijf voert voor veel Nederlandse zwangere vrouwen de NIPT-test uit.

De vrouwen moeten voor de test een verplicht formulier invullen. Als zij hierin hebben aangeven dat er kanker in de familie voorkomt, worden ze vervolgens maanden en soms jaren benaderd voor een preventieve kankerscreening die 359 euro kost.

Het gebruik van persoonlijke medische gegevens voor commerciële doeleinden is volgens de Europese privacywetgeving niet toegestaan zonder dat daar expliciete toestemming voor is gegeven. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd te onderzoeken of het Belgische bedrijf achter de NIP-test de gegevens van de zwangere vrouwen mag gebruiken voor commerciële doeleinden, ze neemt geen contact op met de Belgische minister van Volksgezondheid zolang ze niet weet hoe de regels daar in elkaar zitten. Ze wacht eerst het juridisch onderzoek af.
 
Het bedrijf achter de test, Gendia in Antwerpen, bestrijdt dat vrouwen worden geconfronteerd met koppelverkoop. Directeur Willems spreekt in dat verband tegen persbureau ANP van "een larie- en apekool-verhaal." Volgens hem krijgen de betrokkenen niets anders dan een 'vervolgbrief' vanwege hun behandeling. Er is dus wat hem betreft op geen enkele manier de Belgische of Europese wetgeving geschonden.
 
Alles bij de bronnen; Gelderlander, NOS