De geheime diensten GCHQ, MI5 en MI6 hebben privacyregels geschonden door op grote schaal informatie over Britse burgers te verzamelen zonder adequaat toezicht. Sommige informatie had helemaal niet verzameld mogen worden volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, oordeelde het Britse onderzoekstribunaal IPT maandag.

De organisatie Privacy International was in juni vorig jaar naar het tribunaal gestapt met klachten over surveillance door de veiligheids- en inlichtingendiensten....

...Er mag alleen personlijke informatie worden verzameld als dat wettig gebeurt en als er een noodzaak is. Pas in februari 2015 kwam er formeel een beleid voor het wettig verzamelen, beheren en verwijderen van de gegevens. Voor die tijd, van 1998 tot 2015 werkten de diensten dus volgens het IPT onwettig.

MIllie Graham Wood van Privacy International noemt het een "veroordeling die lang op zich liet wachten" over "de surveillancediensten die onze democratie met voeten treden en op enorme schaal spioneerde". De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor het invoeren van een nieuwe spionagewet in het Verenigd Koninkrijk. Daarin is opgenomen dat de diensten zwaardere middelen mogen inzetten om inlichtingen te verzamelen.

Alles bij de bron; NU