Datalekken en beveiligingsproblemen zijn de afgelopen maanden schering en inslag bij Nederlandse gemeenten. Eerder deze maand werd er voor 20 gigabyte aan - vermoedelijk persoonlijke -data gestolen bij de gemeente Ede. Het was zeker niet het eerste lek of beveiligingsprobleem dat dit jaar plaatsvond bij een Nederlandse gemeente; Rotterdam, Oegstgeest en Utrecht kwamen dit jaar al ook al in het nieuws om soortgelijke problemen. Gezamenlijk maakten die gemeenten meer dan driehonderd meldingen.

"Het gaat hier om maatschappelijke problemen, strafrecht, financiën en gezondheid. Daar kun je niet nìet fatsoenlijk mee omgaan", aldus Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid gekregen over deze gegevens, en daar hebben ze maar voor te zorgen."

Veel van deze lekken zouden echter al tijdens het testen van de beveiligingssystemen naar voren moeten komen, vindt Erik de Jong van cybersecuritybedrijf Fox-IT. Volgens hem is de manier waarop gemeenten nu hun beveiliging regelen - ieder voor zich - verre van goed ingericht. Hij vindt dat die zaken beter gezamenlijk kunnen worden geregeld, om expertise en kosten beter te delen. De Jong is niet de enige die pleit voor een vorm van centralisatie van de gemeentelijke ICT-systemen. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is de beveiliging van de gegevens van burgers een verantwoordelijkheid van Den Haag. 

D66 en VVD zijn terughoudender in hun visie over de rol van Den Haag; beide liberale partijen vinden dat de verantwoordelijkheid wel degelijk op gemeentelijk niveau ligt. Wel vinden de partijen allebei dat gemeenteraden verantwoordelijke wethouders harder moeten aanpakken. "Gemeenten moeten echt aan de bak. De gemeenteraden moet de verantwoordelijke wethouders daar echt op aanspreken. Maar als landelijke overheid moet je daar niet met je tentakels in gaan zitten", aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. 

Alles bij de bron; NU