Als u bij de gemeente een nieuwe identiteitskaart aanvraagt, moet u een nieuwe pasfoto laten maken. Op basis van uw meest recente pasfoto in het Rijksregister controleert de loketambtenaar of u wel degelijk bent wie u beweert te zijn. Voortaan wordt niet langer alleen de meest recente foto opgeslagen. Door een nieuw Koninklijk Besluit heeft het Rijksregister vanaf eind dit jaar de plicht om alle pasfoto’s en elektronische handtekeningen te bewaren die de laatste 15 jaar zijn uitgereikt.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, moet die historiek aan beelden helpen in de strijd tegen identiteitsfraude en identiteitsdiefstal. De overheid moedigt lokale besturen aan ook andere gegevens in het Rijksregister te bewaren, zoals uw telefoon- of gsm-nummer, geboortedatum of tijdstip van overlijden. ‘Maar dat is niet verplicht, het is ook niet onze intentie om het verplicht te maken’, zegt de woordvoerder van Jambon.

Tijdens een bezoek aan Marokko in maart van dit jaar was Jambon vol lof over de uitgebreide databank met vingerafdrukken van alle Marokkaanse burgers. Hij liet toen vallen dat het geen slecht idee zou zijn als ons land ook zou nadenken over zo’n database, omdat biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en DNA de meest effectieve manier zijn om de identiteit van iemand te controleren. De minister kreeg toen felle kritiek op zijn idee. De Privacycommissie vond het idee ronduit onaanvaardbaar en in strijd met Europese verdragen.

De huidige maatregel is daar een beetje een antwoord op, zegt het kabinet-Jambon. ‘Zolang de overheid geen biometrische gegevens mag opslaan - daar is geen draagvlak voor - zijn foto’s het beste alternatief om iemand zo goed mogelijk te identificeren.’

Alles bij de bron; deStandaard