De voorbereiding van een nieuw stelsel voor digitale identificatie voldoet nog niet aan een aantal belangrijke voorwaarden. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in het rapport Vernieuwing stelsel voor digitale identificatie en authenticatie. Er zijn te veel onduidelijkheden over de eisen waaraan nieuwe identificatiemiddelen moeten voldoen waaronder over privacy, kosten en toezicht. 

Nu wordt voornamelijk DigiD gebruikt als burgers en bedrijven zich identificeren voor bijvoorbeeld de belastingaangifte of het aanvragen van een toeslag. Maar DigiD en andere huidige middelen blijken te kwetsbaar. De overheid wil een nog veiliger systeem, dat betrouwbaar en altijd beschikbaar is.

De Tweede Kamer kan volgens de Rekenkamer door de huidige onduidelijkheden straks moeilijk beoordelen of de besluitvorming door het kabinet over vernieuwing van het huidige DigiD op orde is. De Rekenkamer wijst onder meer op de besluiten die nog moeten worden genomen of moeten worden uitgewerkt en noemt daarbij de eisen op het gebied van privacybescherming en het toezicht. Daarnaast mist er een integrale visie op de inrichting van het toezicht voor het eID-stelsel. Het volledige rapport van de Rekenkamer is hier te vinden.

Alles bij de bron; BinnLandsBestuur