Tenminste, dat moet de gedachtengang zijn van de Franse en Duitse ministers van Binnenlandse Zaken. Zij vragen de Europese Commissie te komen met een wetsvoorstel waarmee diensten zoals Telegram gedwongen kunnen worden versleutelde berichten weer leesbaar te maken. Het is opmerkelijk dat hij Telegram noemt.

Telegram is eigenlijk een onhandige applicatie als je graag zeker wilt zijn dat je berichten voor anderen niet leesbaar zijn. Als je zonder opletten een nieuw gesprek begint in Telegram, dan is dat standaard niet versleuteld. Die end-to-end encryptie is er alleen maar als je expliciet kiest voor een Secret Chat. De conclusie die je hieruit kunt trekken: als iemand in Telegram een gesprek voert dat end-to-end versleuteld is, dan was dat een bewuste keuze.

Terug naar die Franse minister. Als een terrorist er expliciet voor kiest om zijn verbinding te versleutelen, hoe groot is dan de kans dat hij gebruik maakt van een dienst waarvan bekend is dat die afgetapt kan worden? Onze inschatting: zodra de Europese Commissie een wet introduceert waarmee Telegram en soortgelijke diensten gedwongen kunnen worden tot het leesbaar maken van versleutelde communicatie, kijkt een terrorist naar alternatieve tools.

Het idee dat met het afluisterbaar maken van dergelijke diensten de communicatie van terroristen opeens te onderscheppen zou zijn is achterlijk. Wat het voorstel van de Fransen en Duitsers wel bewerkstelligt: de beveiliging van de digitale communicatie van “gewone mensen” wordt verzwakt.  Of zoals cryptograaf Zimmerman het zo mooi zei: “When crypto is outlawed, only outlaws will have crypto.”

Alles bij de bron; BoF