Het Openbaar Ministerie heeft steeds meer last van versleuteling, waardoor berichten van verdachten niet of nauwelijks kunnen worden ontcijferd. Dat zegt officier van justitie Martijn Egberts. Ook de AIVD worstelt met versleutelde communicatie, laat een woordvoerder weten.

Het OM wil graag toch toegang tot versleutelde informatie. "Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen", zegt Egberts. Dat zou kunnen betekenen dat bedrijven als WhatsApp toegang zouden moeten geven tot versleutelde berichten van gebruikers. WhatsApp zegt dat dat op dit moment niet mogelijk is. 

Communicatie wordt steeds vaker 'end-to-end' versleuteld, waarbij alleen de verzender en ontvanger kunnen meelezen, en zelfs de maker van de app geen toegang heeft tot de inhoud van berichten. Sinds dit voorjaar doet het populaire WhatsApp dat standaard. Dat heeft veel voordelen. "Versleuteling maakt het internet voor ons allemaal veiliger", zegt Rejo Zenger van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Versleutelde laptops kunnen door dieven niet worden uitgelezen en sterke encryptie maakt meelezen door hackers met kwade bedoelingen veel moeilijker. 

De roep om versleuteling aan banden te leggen klinkt luider sinds de recente aanslagen in Europa. De Franse minister van Binnenlandse Zaken pleit voor Europese maatregelen; dinsdag overlegt hij daarover met zijn Duitse collega. Ook Egberts pleit voor een Europese aanpak. De Europese privacywaakhond EDPS keert zich tegen het afzwakken van encryptie. Achterdeurtjes zouden moeten worden verboden en onkraakbare encryptie moet worden toegejuicht, aldus die organisatie.

Overigens zegt het kabinet in te zien dat goede encryptie van belang is, en dat het geen voorstander is van het afzwakken van encryptie. Maar er liggen al een tijdje wetsvoorstellen klaar die de politie in staat stellen verdachten te laten hacken en waarmee de geheime diensten op veel grotere schaal mogen aftappen. De Raad van State en het parlement moeten zich daar nog over buigen.

Alles bij de bron; NOS